Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је Српска препознала значај и предности које овдашњем друштву, ученицима и наставницима доноси регионални британски програм „Школе за 21. вијек“, усмјерен ка развоју нових вјештина попут критичког размишљања, рјешавања проблема и кодирања код дјеце.

Овај пројекат се у Српској реализује од 2018. године, у тежњи да се основцима омогући стицање вјештина од суштинског значаја за остваривање позитивног доприноса култури и привреди 21. вијека.

„Та полазишта програма су истовјетна и компатибилна са онима која су основа започете реформе образовања у Српској. Због тога су нам искуства стечена у оквиру овог пројекта врло значајна, а ученици су показали велику заинтересованост за овај вид програмирања, добра предзнања из те области, те спремност да нове вјештине и знања искажу кроз иновативне идеје и радове”, рекла је министар Наталија Тривић у интервјуу за  “Независне новине“.

Истакла је да су подстицање развијања нових компетенција, важних за живот у 21. вијеку, и цјеложивотно учење окосница реформских процеса.

„У процесу смо промјене образовне парадигме са концепције поучавања на концепцију учења. Очекивања од овог пројекта су да побољша оперативна, корисна и функционална знања наших ученика јер то доноси дугорочну добробит. Иновативан и интерактиван начин стицања знања у оквиру овог пројекта ученицима ће омогућити да нове вјештине критичког размишљања и рјешавања проблема стичу на забаван и примјемчив начин”, појаснила је министар Наталија Тривић.

Навела је да су током пандемије вируса корона, када се спроводила „настава на даљину“, просвјетари схватили значај дигиталних и савремених технологија, те иновативних рјешења у настави, у циљу да ученици не изгубе континуитет у стицању знања.

Троипогодишњи регионални програм „Школе за 21. вијек“ осмислио је “Бритиш кансл“, а финансира га Влада Велике Британије. Имплементира се у сарадњи с образовним институцијама у БиХ и усмјерен је подршци развоју образовних система у региону западног Балкана развојем вјештина 21. вијека као што су критичко размишљање, рјешавање проблема и кодирање код дјеце.