[fusion_builder_container admin_label=““ hundred_percent=“no“ equal_height_columns=“no“ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ background_position=“center center“ background_repeat=“no-repeat“ fade=“no“ background_parallax=“none“ enable_mobile=“no“ parallax_speed=“0.3″ video_aspect_ratio=“16:9″ video_loop=“yes“ video_mute=“yes“ border_style=“solid“ padding_bottom=“100px“ admin_toggled=“no“ type=“flex“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ layout=“1_1″ spacing=““ center_content=“no“ hover_type=“none“ link=““ min_height=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ id=““ background_color=““ background_image=““ background_position=“left top“ undefined=““ background_repeat=“no-repeat“ border_color=““ border_style=“solid“ border_position=“all“ padding_top=““ padding_right=““ padding_bottom=““ padding_left=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=“left“ animation_speed=“0.3″ animation_offset=““ last=“true“ border_sizes_top=“0px“ border_sizes_bottom=“0px“ border_sizes_left=“0px“ border_sizes_right=“0px“ first=“true“ type=“1_1″][fusion_text columns=““ column_min_width=““ column_spacing=““ rule_style=“default“ rule_size=““ rule_color=““ content_alignment_medium=““ content_alignment_small=““ content_alignment=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ sticky_display=“normal,sticky“ class=““ id=““ font_size=““ fusion_font_family_text_font=““ fusion_font_variant_text_font=““ line_height=““ letter_spacing=““ text_color=““ animation_type=““ animation_direction=“left“ animation_speed=“0.3″ animation_offset=““]

[/fusion_text][fusion_text columns=““ column_min_width=““ column_spacing=““ rule_style=“default“ rule_size=““ rule_color=““ content_alignment_medium=““ content_alignment_small=““ content_alignment=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ sticky_display=“normal,sticky“ class=““ id=““ font_size=““ fusion_font_family_text_font=““ fusion_font_variant_text_font=““ line_height=““ letter_spacing=““ text_color=““ animation_type=““ animation_direction=“left“ animation_speed=“0.3″ animation_offset=““]

У току ове године Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, дигитализовао је садржаје из пет уџбеника и то: Географија за 7. разред, Географија за 8. разред, Географија за 9. разред, Историја за 6. разред и Српски језик и језичка култура за 3. разред основне школе.

Уџбеник Географија за 6. разред дигитализован је раније у оквиру пилот-пројекта, тако да су тренутно за употребу спремни дигитални садржаји који су пратећи дио укупно шест уџбеника за основну школу.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да циљ Министарства просвјете и културе да се у што краћем периоду изврши дигитализација садржаја из уџбеника за ученике прве тријаде, а након тога и за предмете друге и треће тријаде основне школе.

„Дигитални уџбеници се усредсређују на оне садржаје коју се не могу лако уврстити у класичне штампане уџбенике као што су интерактивни текстови, анимације, звучни и видео-записи, симулације, а за које се процјењује да битно потпомажу процес учења. Oсновне предности дигиталног уџбеника су његова интерактивност и мултимедијалност, што ће ученицима омогућити брже и ефикасније усвајање нових знања, подстакнути их у самосталном истраживању, али и наставницима олакшати пут осавремењивања наставног процеса“, рекла је министар Наталија Тривић.

Напоменула је да је процес израде дигиталних уџбеничких садржаја у складу са планираним активностима реформе образовања те да је овај посао повјерен Републичком педагошком заводу и Заводу за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Дигитализовани садржаји уџбеника доступни су на интернет платформи за дигиталне садржаје Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, а извршена је и интеграција платформе Завода и информационог система Министарства – еДневника, тако да наставници и ученици дигиталним уџбеницима могу приступати директно из еДневник апликације.

[/fusion_text][fusion_sharing tagline=““ tagline_color=“#6239bd“ backgroundcolor=““ title=““ link=““ description=““ icons_boxed=““ icons_boxed_radius=““ color_type=““ icon_colors=““ box_colors=““ tooltip_placement=““ pinterest_image=““ pinterest_image_id=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ sticky_display=“normal,sticky“ class=““ id=““ /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]