Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић одржала је данас састанак са члановима Трипартитног савјетодавног вијећа у вези са креирањем уписних политика за наредну школску годину, те унапређењем практичне наставе у области средњег образовања и васпитања.

Министар Наталија Тривић подсјетила је да је овогодишња уписна политика у средње школе креирана у складу са потребама тржишта рада, те да су у тај процес били укључени партнери Министарства: Привредна комора Републике Српске, Унија Удружења послодаваца, Занатско-предузетничка комора и Завод за запошљавање Републике Српске.

„У септембру су ступиле на снагу измјене Закона о средњем образовању и васпитању којима је јасније дефинисана улога Привредне коморе Републике Српске и дефинисано да ученици минимум 25 одсто практичне наставе треба да обаве код послодавца како би стекли што више практичних знања и вјештина“, појаснила је министар Наталија Тривић.

Истакла је да ће на  овај начин свршени средњошколци бити конкурентнији на тржишту рада и оспособљени за ангажман код послодавца, али и упис на факултет, ако планирају да наставе своје школовање.

„Успјешно је реализован и програм плаћене ученичке праксе код послодавца, који је окупио око 100 привредника, који су се укључили јер им је важно да у будућности обучавају кадрове потребне на нивоу Републике али и у локалним заједницама у којима дјелују“, рекла је министар Наталија Тривић.

Навела је да ће такав модел сарадње са пословном заједницом бити настављен, јер је важно да имамо ученике који кроз практичну наставу стичу вјештине и знања како би били оспособљени за посао.

„У наредној години  радићемо Стратегију развоја образовања од 2022-2030. године у чију израду ће бити укључена комплетна привреда. Такође, снаге ћемо усмјерити и у смислу издвајања средстава за кабинете практичне наставе јер морамо створити адекватне услове да ученици у првим разредима средњих школа стичу  одређена практична знања“, навела је министар Наталија Тривић.

Подсјетила је да је Влада у овој години стимулисала упис ученика у дефицитарна занимања на нивоу локалних заједница мјесечним стипендијама и плаћеним превозом, те да је захваљујући овој мјери уписано око 600 ђака од око 800, колико је било планирано планом уписа.

Поздравила је оснивање регионалних савјета за образовање у смислу креирања уписних политика и навела да ће се у наредној години радити анализа модела организације основних и средњих школа како би била сачињена оптимална мрежа средњих школа у складу са потребама привреде.

Представник Привредне коморе Републике Српске и члан Трипартитног савјетодавног вијећа Александра Михајловић Бјелић рекла је да је у складу са измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању Привредна комора добила нову надлежност, а то је обука ментора у привредним субјектима.

„Ментори су лица која су запослена у привредним субјектима и одговорни су за сповођење практичне наставе у складу са наставним планом и програмом“, рекла је Бјелићева.

Истакла је значај и важност улоге пословних субјеката у овом процесу у смислу омогућавања извођења практичне наставе. „Желимо, с једне стране,  да се посвећеност и жеља за учењем самих ученика стимулише,  а с друге стране, укљученост привредних субјеката подигне на виши ниво“, рекла је Бјелићева.

Истакла је да привредни субјекти требају  укљученост у пружање практичне наставе схвате као улагање у будуће кадрове.

„Привредна комора Републике Српске сваке године ради анализу кадрова који су потребни привреди Републике Српске и као резултат добијамо да су потребе привреде највише усмјерене ка средњим стручним кадровима“, рекла је Бјелићева.

Предсједник Уније Удружења послодаваца Републике Српске и члан Трипартитног савјетодавног вијећа Саша Тривић поздравио је што су у току ове године донесени стандарди  за сва привредна занимања те истакао да је задатак у наредној години повећање броја ученика на практичној настави, формирање локалних савјета за образовање и промоција занимања потребних привреди.

Директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске и члан Трипартитног савјетодавног вијећа Јовица Братић  рекао је да је Министарство просвјете и културе кренуло у озбиљну реформу и да је сада на занатлијама и привредницима да покажу колико могу учествовати.

„Највише ће пробудити интересовање младих људи за средње стручне школе то колико ће брзо добити посао и како ће од тога посла живјети“, рекао је Братић.