Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић уручила је данас поклоне Андреи Кулашевић, ОШ „Свети Сава“ Рогатица,  и Александри Васиљевић, СШЦ „Петар II Петровић Његош“ Шековићи, првонаграђеним ученицама на тамичењу под називом „Како бити сигуран на интернету“. Ученик трећег разреда ОШ „Вук Караџић“ Бијељина Немања Самарџић, који је првонаграђени у категорији млађег основношколског узраста, није био у могућности да присуствује пријему.

„У циљу подизања свијести о сигурном понашању у виртуелном свијету,  Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод су, поводом Међународног дана сигурног интернета, у школској 2020/21. години организовали такмичење под називом „Како бити сигуран на интернету“. Такмичење има за циљ да иницира размишљање, како о опасностима које вребају на интернету, тако и о начинима заштите, односно сигурног кориштења интернета“, рекла је министар Наталија Тривић и честитала награђенима.

Такмичење је организовано у три категорије: млађи основношколски узраст (од 1. до 5. разреда), старији основношколски узраст (од 6. до 9. разреда) и средњошколци, а аутори најбољих радова  у свакој категорији награђени су таблет рачунаром који је обезбиједила компанија „Ланако“ и књигом, коју поклања Завод за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево.

Ученица осмог разреда Основне школе „Свети Сава“ Рогатица Андреа Кулашевић израдила је постер који указује на опасности од интернета, а Сања Ђузулан, наставник математике и информатике у ОШ „Свети Сава“ Рогатица и ментор ове ученице,  рекла је да су радови њених ученика освојили прва три мјеста у категорији ученика старијих разреда основне школе.

Ученица другог разреда Средњошколског центра „Петар Други Петровић Његош“ Шековићи Александра Васиљевић рекла је да су опасности разне, попут крађе лозинке и лажног представљања, те да су новије генерације изложене опасностима, али не придају пажњу посљедицама. „Када ми је Александра предала рад нисам имала шта да додам, јер је користећи пригодне илустрације, слике и поруке издвојила правила која требамо поштовати на интернету“, рекла је ментор Светлана Зарић.

Менаџер сектора за продају и макетинг у компанији „Ланако“ Александар Црновчић рекао је да је опасност од интернета присутна, не само у виду крађе лозинки и лажног идентитета, него и виду дјечије зависности од интернета. Он је похвалио ангажованост ученика у овој области и честитао првонаграђенима.