Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић уручила је данас рјешење о давању сагласности за организовање ресурсног центра за инклузивно васпитање и образовање директору ЈУ Центра „Заштити ме“ Бања Лука Зорици Кузмановић Василић.
„ЈУ Центар „Заштити ме“ у Бањој Луци, ЈУ Центар за васпитање, образовање и рехабилитацију слушања и говора Бања Лука, ЈУ Центар „Сунце“ Приједор и  ЈУ Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента су установе које ће своју дјелатност проширити регионално и то на сарајевско-романијску, херцеговарчку и семберску регију како би била обезбијеђена територијална покривеност ресурсним центрима у цијелој Републици Српској“, рекла је министар Наталија Тривић.
Истакла је да се канцеларије ресурсних центара налазе у ОШ „Свети Сава“ Источно Ново Сарајево, ОШ „Вук Караџић“ Бијељина и ОШ „Вук Караџић“ Требиње.
„Оснивање ресурсних центара је велики искорак јер имамо око 1.500 дјеце са сметњама у развоју основношколског узраста која имају налаз и мишљење комисије формиране у складу са прописима којима се уређује социјална заштита. Нисмо до сада имали равномјерно распоређену стручну услугу на територији цијеле Републике Српске и сада ћемо појачати подршку овој дјеци јер ће стручне услуге у просторима три школе бити свима доступне“, рекла је министар Наталија Тривић.
Сами простори у ОШ „Свети Сава“ Источно Ново Сарајево, ОШ „Вук Караџић“ Бијељина и ОШ „Вук Караџић“ Требиње су опремљени у оквиру пројекта „Унапређење раног дјечијег раста и развоја путем јачања васпитачких и родитељских компетенција“, у организацији Министарства просвјете и културе, а уз подршку УНИЦЕФ-а, а у ОШ „Свети Сава“ Источно Ново Сарајево  имамо опремљену сензорну собу и кабинете потребне за рад са дјецом са сметњама у развоју“, рекла је министар Наталија Тривић.
Директор ЈУ Центар „Заштити ме“ Бања Лука Зорица Кузмановић Василић рекла је да је ове школске године уписано 127 ученика у ЈУ Центар „Заштити ме“.
„Сагласност  Министарства да отворимо ресурсни центар за инклузивно васпитање и образовање у Источном Новом Сарајеву је од великог значаја, јер ће наше услуге, осим у Бањалуци,  моћи да користе предшколци и ученици основних школа сарајевско-романијске регије која обухвата 13 општина“, рекла је Зорица Кузмановић Василић.
Наведене установе које ће обављати послове ресурсног центра за инклузивно васпитање и образовање располажу стручним кадром и биће у прилици да своје знање и искуство подијеле са другим васпитно-образовним радницима, дјецом и родитељима што ће омогућити велику подршку у раду са дјецом са сметњама у развоју, те унаприједити инклузивно васпитање и образовање.
Подјећамо да је Законом о основном васпитању и образовању  и Законом о предшколском васпитању и образовњу прописана  могућност да школа за дјецу са сметњама у развоју и установа социјалне заштите чији је оснивач Влада Републике Српске која обавља дјелатност васпитања и образовања дјеце са сметњама у развоју буде ресурсни центар за инклузивно васпитање и образовање.