Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић одржала је данас састанак са представницима Трипартитног савјетодавног вијећа на којем је разговарано о реализацији плана уписа у средње школе и организовању практичне наставе код послодаваца за ученике средњих стручних школа у школској 2021/22. години.
Министар Наталија Тривић подсјетила је да је захваљујући залагању Министарства и друштвених партнера практична настава код послодаваца била заживјела у стотињак фирми у Републици Српској, али да током прошле године није одржавана због неповољне епидемиолошке ситуације.
Договорено је да се упути позив послодавцима који су спремни да приме ученике на практичну наставу и евентуално им обезбиједе запослење након завршетка школовања како би овај процес био настављен, посебно имајући у виду законску обавезу да се 25 одсто практичне наставе организује код послодаваца.
Тема састанка била је и обука ментора за практичну наставу коју проводи Привредна комора Републике Српске и с тим у вези је констатовано да ће убрзо бити завршена обука за тренере који ће обучавати менторе.
Разговарано је и о могућностима да се нађе заједничко рјешење за опремање кабинета практичне наставе у средњим стручним школама са циљем унапређења пратичне наставе у свим школама, те разматрана могућност запошљавања ученика са посебним потребама који се школују у специјалним установама у Републици Српској.
Трипартитно савјетодавно вијеће чине представници Привредне коморе Републике Српске, Занатско-предузетничке коморе Републике Српске, Уније Удружења послодаваца Републике Српске, Завода за запошљавање Републике Српске и Синдиката образовања, науке и културе.