Олимпијско злато и сребро стигло је у Власеницу! Са националне географске олимпијаде, која је протеклог викенда одржана у Београду, донијели су их  Милош Самарџић и Милош Павловић, ученици  власеничког Средњошколског центра “Милорад Влачић”.

Њихов ментор Драган Илић, професор географије, с поносом прича о својим географима.

“Као и претходних година, можемо се похвалити резултатима наших ученика и успјехом који су постигли. У конкуренцији 128 такмичара из 50 најбољих школа у Србији и нашег средњошколског центра, као јединог представника Српске, ученик другог разреда гимназије Милош Самарџић освојио је прво, а Милош Павловић, ученик трећег разреда гимназије, друго. То је велики успјех за нашу средину и за нашу, по броју ученика малу, а по резултатима и успјесима велику, школу. Треба напоменути да су и остали наши такмичари постигли солидне резултате. Некима је ово било прво учешће на овом нивоу такмичења, али оно што раде, гарантује да ће још дуго са оваквих такмичења доносити медаље у нашу школу”, јасан је Драган Илић, професор географије у Средњошколском центру “Милорад Влачић”.

За младе географе одмора нема, јер их у наредна два мјесеца очекују још два велика такмичења.

“Самарџић и Павловић су обезбиједили учешће на Европској географској олимпијади која ће половином јуна бити одржана онлајн, а биће и дио тима Босне и Херцеговине у августу, на Свјетској географској олимпијади. Поред њих, на Европској олимпијади учествоваће и Петар Јурошевић и Свјетлана Продановић, и још четири ученика из основне школе “Вук Караџић”, рекао је Илић.

Професор Илић, добитник Светосавске награде, најпрестижнијег републичког признања, увијек истиче ученике, стављајући свој рад и огромну пожртвованост  у други план.

“Кад су у питању овакви успјеси, треба истаћи да су они резултат њиховог великог рада. Без обзира колико се професор трудио, не може постићи  резултате ако нема тако сјајне ђаке као што има наша школа. Ми смо ту само као координатори, да их подтичемо, да им помажемо, а ја се трудим да то буде што боље”, скроман је један од најомиљенијих власеничких професора.

Власеницу и Републику Српску, на Националној географској олимпијади у Београду, предствљало је једанаест ученика Средњошколског центра “Милорад Влачић”. Поред Милоша Самарџића и Милоша Павловића, на Националној географској олимпијади су учествовали: Ана Марија Ристић, Марија Пантелић, Анђела Деурић, Свјетлана Продановић, Софија Николић, Петар Јурошевић, Милорад Рајак и Немања Лукић и Јован Николић.