„Министарство просвјете и културе је, у сарадњи са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију започело нову фазу реализације реконструкције, адаптације и инвестиција у основне и средње школе у Републици Српској кроз пројекат `Енергетска ефикасност`“, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић приликом посјете Основној школи „Бранко Ћопић“ у Бањој Луци.

У овој бањолучкој основној школи започели су радови и она је једна од укупно 12 школа у Републици Српској, осам основних и четири средње, у којима ће, према њеним ријечима, пројекат енергетске ефикасности бити реализован приоритетно.

„С обзиром на дотрајали кров, столарију и друге потребе за реконструкцијом и адаптацијом, ова основна школа, коју похађа око 900 ученика, једна је од школа у врху приоритета“, рекла је министарка Тривић те потврдила да је ријеч о улагању укупне вриједности од око 700.000 КМ.

Она је напоменула да ће сви радови у оквиру реализације пројекта бити прилагођени прописаним мјерама Института за јавно здравство Републике Српске, односно у складу са епидемиолошком ситуацијом, као и сам  боравак ученика у школи током извођења ових радова.

„Важно је да је у току реализација потребног улагања и инвестиције у школе, а како би ученици и запослени добили стимулативно окружење и имали испуњене све услове за рад“, додала је министарка Тривић.

Директор Основне школе „Бранко Ћопић“ Бранислава Пејашиновић изразила је изузетно задовољство што се пројекат  енергетске ефикасности проводи  у овој школи и што ће она, како је рекла, засјати у новом руху.

„Ово је за све, и ученике и запослене у школи, од великог значаја јер ће добити много боље услове за рад, а осим тога очекујемо и уштеду енергије“, рекла је  диркторица Пејашиновић те потврдила да радови, који су почели протеклих дана, укључују санацију крова, замјену столарије на фискултурној сали, обнову фасаде са термоизолацијом, санацију дијела мокрих чворова, те уградњу термостатских вентила на радијаторима.