Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић отворила је данас заједно са амбасадором Велике Британије у БиХ Метјуом Филдом (Matthew Field) онлајн такмичење у програмирању уз помоћ микро:бита, у оквиру програма „Школе за 21. вијек“, који се успјешно реализује у скоро стотину основних школа у Републици Српској.

Свим ученицима и њиховим менторима пожељела је успјех у такмичењу, а посебно је поздравила и охрабрила школске тимове из Републике Српске који су прошли прву фазу селекције са успјешним пројектима из програмирања уз помоћ микро:бита, а то су ОШ „ Свети Сава“ из Новог Града и ОШ „Десанка Максимовић“ из Трна.

„Фокус на развоју критичког размишљања и рјешавања проблема оно је што пројекат „Школе за 21. вијек“ чини комаптибилним са нашим реформским процесима у цјелини и због тога су нам и искуства стечена у оквиру овог пројекта веома значајна. Посебно важним оцијенила бих иновативан и интерактиван начин стицања знања који ће ученицима омогућити да нове вјештине критичког размишљања и рјешавања проблема стичу на забаван и њиховим савременим навикама пријемчив начин. Вјерујем да су стога и утисци ученика, као и наставника и директора који су већ прошли обуке, врло позитивни, те да ће им нова знања тек донијети корист“, рекла је министар Наталија Тривић.

Нагласила је да ће од наредне године пројекат „Школе за 21. вијек“бити реализован у свим основним школама и подсјетила на успјех ученика из Основне школе „Алекса Шантић“ из Угљевика који су на Дигитaлнoм сaмиту Зaпaднoг Бaлкaнa у Бeoгрaду са својим пројектом „Паметна кућа“ заслужили прву награду у конкуренцији 13 oснoвних шкoлa ширoм рeгиoнa. Ученици су кao нaгрaду дoбили пут нa мeђунaрoдни сajaм нoвих тeхнoлoгиja у oбрaзoвaњу “Bett Show”, гдје су презентовали свој рад.