Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић је, присуствујући свечаности обиљежавања 125 година постојања и рада бањалучке Гимназије, оцијенила великим и веома значајним овај јубилеј и упутила  честитке свим ученицима и професорима, ваннаставном особљу те руководству школе.

Указала је на величину угледа бањалучке Гимназије, те важност континуитета квалитетног рада и изванредних достигнућа ученика и наставног особља.

„Гимназија Бања Лука баштини веома дугу просвјетитељску традицију у коју су стали бројни успјеси генерација ученика и наставника, који су се својим залагањем истицали и обиљежили најсјајније странице историје ове школе.  Свима су на понос генерације ученика које су изњедриле угледне грађане и стручњаке, који су развијали, а и данас развијају Републику Српску“, рекла је министар Наталија Тривић, нагласивши и да сви свршени гимназијалци, с обзиром на ширину и квалитет знања који стичу кроз Гимназију, имају јако добар основ за наставак образовања.

Указавши на опредијељеност Министарства да унаприједи област средњег васпитања и образовања, и у том смислу унапређења гимназијског образовања, она је најавила њену реформу сљедеће године.

„Министарство је у сарадњи са Републичким педагошким заводом, у складу са Акциним планоом реформе образовања планирало унапређење наставних планова и програма у гимназији, као и факултативних и других програма,  у складу са потребама образовања у 21. вијеку“, рекла је министар Наталија Тривић.

Она је овом приликом исказала важност отварања Конфуцијеве учионице – Конфучионице у Гимназији, а што је, према њеним ријечима, показало опредијељеност Гимназије Бања Лука да увијек отвара нова врата и могућности својим ученицима и запосленима, а  који ће од сада бити у прилици да у сјајним условима изучавају кинески језик и културу.

Директор Гимназије Бања Лука Вита Малешевић изразила је задовољство што је на јединствен начин обиљежен овај значајан јубилеј, рекавши да ће сада за око 60 заинтересованих ученика и неколико професора бити организовано изучавање кинеског језика.

Поводом свечаног обиљежавања 125. година рада Гимназије Бања Лука, у школи је отворена Конфуцијева учионица – „Конфучионица“, а под покровитељством Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци.