„Центар за образовање и васпитање и рехабилитацију слушања и говора у Бањој Луци биће обухваћен програмом ресурсних центара за инклузивно васпитање и образовање у Републици Српској, који су у оснивању, те ће од 1. јануара 2021. године  званично почети да ради  као такав центар“, рекла је министар просвјете и културе Наталија Тривић током посјете овом центру.

„На тај начин ће Центар убудуће пружати стручне услуге дјеци са сметњама у развоју али не само у  свом центру него и за цијело регионално подручје, а за што су створене законске основе и у области основног и у области средњег образовања и васпитања“, навела је министар Наталија Тривић нагласивши да је њима дефинисано оснивање ресурсних  стручних центара с циљем децентрализације свих услуга потребних  дјеци  са сметњама у развоју на нивоу цијеле Републике Српске.

„И до сада су наше четири специјалне образовне установе за дјецу са сметњама у развоју пружале ове услуге, али у три града, Бањој Луци, Приједору и Дервенти. Сарајевско-романијска  регија као ни Херцеговачка регија нису имале такве центре“, рекла је министар Наталија Тривић те нагласила да се не смије дозволити да родитељи из једне регије путују у другу како би њиховој дјеци ресурсни центри пружили услуге.

Ресурсни центри за инклузивно васпитање и образовање су у поступку формирања а њихове канцеларије биће у ОШ „Свети Сава“ Источно Ново Сарајево, ОШ „Вук Караџић“ Бијељина и ОШ „Вук Караџић“ Требиње како би била обезбијеђена територијална покривеност ресурсним центрима у цијелој Републици Српској.

Захтјев за формирање ресурсног центра  је поднио Центар „Заштити ме“ Бања Лука, Центар за васпитање, образовање и рехабилитацију слушања и говора Бања Лука, Центар „Сунце“ Приједор и  Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента.