„Министарство у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске у овој седмици анализира кретања броја заражених од корона вируса по локалним заједницама након чега ће се процијенити како ће се даље организовати наставни процес, а у складу са епидемиолошком ситуацијом и бројем обољелих лица у свакој локалној заједници. Још увијек је рано говорити о томе да ли ће се настава у наредној седмици одржавати у учионицама или онлајн, јер и данашњи подаци који потврђују присуство корона вируса код 625 особа у Републици Српској нису охрабрујући, а нажалост вирус не заобилази ни особе млађе животне доби“, рекла је министар просвјете и културе Наталија Тривић и апеловала на појединце и групе да се суздрже од произвољних и злонамјерних објава и коментара који у овом моменту, озбиљне епидемиолошке ситуације, изазивају додатну нервозу и панику међу грађанима, односно родитељима ученика. Подсјећамо, сличне мјере о начину организовања наставе проводе и земље у окружењу, као и у Европи, сагледавајући актуелну епидемиолошку ситуацију.

Коначну одлуку о начину организовања рада васпитно-образовних установа од 1. новембра донијеће Републички штаб за ванредне ситуације, а на основу епидемиолошке ситуације и података Института за јавно здравство о броју заражених од корона вируса у Републици Српској.

Министарство просвјете и културе је информисано од директора основних  и средњих школа да се настава на даљину спроводи коришћењем расположивих средстава електронске комуникације. Просвјетним радницима школе су ставиле на располагање сву опрему, а за ученике основне школе који немају властите лаптопе, таблете или телефоне обезбијеђени су лаптопи добијени кроз пројекат Доситеј. На основу сарадње са М:тел-ом биће обезбијеђен бесплатан интернет за око 5.000 ученика из социјално угрожених породица.

Просвјетни радници могу користити различита средства за електронску комуникацију са циљем  одржавања континуитета васпитно-образовног рада, а наставни час ће и у наредном периоду трајати највише 30 минута и спроводиће се по већ одређеном распореду часова. Сви просвјетни радници су дужни ученицима пружати подршку у процесу стицања знања на основу утврђеног распореда наставних часова и на основу рјешења о 40-часовној радној седмици.

„Имајући у виду различите ресурсе, могућности и величину сваке школе препоручујем  директорима основних и средњих школа да изврше процјену и одлуче да ли је неопходно да  наставници бораве у школи у току радног времена или је прихватљивије, због поштовања епидемиолошких мјера, да организују рад од куће“, рекла је министар просвјете и културе Наталија Тривић.

Још једном напомињемо да је у овим тренуцима неопходно да водимо рачуна о очувању здравља и да се придржавамо свих мјера које прописује Институт за јавно здравство Републике Српске.